3 tips voor effectief gebruik van een houtkachel

In tegenstelling tot elektrische verwarming, gaat de houtkachel al vele honderden jaren mee als bron van warmte en koken voor miljoenen huizen. Het knetterende hout en de aangename geur van een houtkachel maakt het een plezier om het huis op te warmen. Wereldwijd zijn er talloze gebieden waarbij de houtkachel wordt ingezet als de meest effectieve vorm van verwarming. Om de efficiëntie en veiligheid van de kachel te verbeteren, geven we je hier enkele belangrijke tips.

Kies voor goed brandhout

Bij een houtkachel is het belangrijk om selectief om te gaan met het soort hout dat je kiest. Het beste brandhout heeft als eigenschap om tussen de 15 en 20 procent vocht te bevatten en past goed in de kachel. Bezoek de houthandel of bouwmarkt om gebruik te maken van op maat gemaakt hout en andere relevante onderdelen voor houtkachels.

Zorg voor de juiste hoeveelheid brandhout

Om een effectief en efficiënt vuur te behouden, is het belangrijk om niet teveel houtblokken tegelijkertijd te verbranden. Ga in plaats daarvan aan de slag met een kleiner, koeler vuur. Het is beter om de houtkachel geleidelijk en meerdere keren te vullen in plaats van de kachel te overbelasten. Gebruik handige kachel accessoires zoals een houtbak, aanmaakblokjes en een hoogwaardige tang om dit proces te stroomlijnen.

Sla het hout goed op

Om hout blij en droog te houden, moet je ervoor zorgen dat hout op de juiste manier wordt opgeslagen. Het is belangrijk om te weten dat brandhout toegang moet hebben tot vrij stromende lucht. Door het hout van de grond te houden, niet te stevig op elkaar te stapelen en te beschermen tegen regen en sneeuw, behoud je het optimale droogniveau. Het is aan te raden om hout alleen voor direct gebruik in huis te bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *