Dit moet je weten over groeipijnen

Groeipijnen zijn veelvoorkomend bij kinderen. Soms kan het zelfs zo onaangenaam aanvoelen dat kinderen moeite hebben om te slapen. Wanneer je kind te maken heeft met groeipijnen, dan voelen ze krampachtige spierpijnen die voorkomen in beide benen. Vaak treedt de pijn in de late namiddag of in de avond op. Groeipijnen komen vooral voor in de vroege kinderjaren, om en rond de leeftijd van 4 jaar. Tevens hebben groeipijnen de neiging om terug te keren bij kinderen van 8-12 jaar. In dit artikel geven we je meer informatie over dit fenomeen en vertellen we je hoe je kan helpen om de pijn te verlichten.

Wat veroorzaakt groeipijn?

Groeipijnen komen voort uit de groeispurt die kinderen meemaken. Tevens kan overbelasting leiden tot een gevoel van pijnlijke spierpijnen. Groeipijnen lijken vooral vaker voor te komen nadat een kind heel de dag in beweging is.

Het is belangrijk om vast te stellen of de ervaren pijn voortkomt uit groeispurt of overbelasting. Het kan namelijk voorkomen dat er een andere oorzaak aan de orde is. Mochten de spierpijnen aanhoudend zijn, neem dan contact op met de dokter om een diagnose uit te laten voeren. Mocht je kind meer problemen hebben met bewegen, dan kan het handig zijn om te starten met kinderoefentherapie en de vertraagde ontwikkeling van lichaamsbewegingen aan te pakken.

Hoe kunnen groeipijnen worden verlicht?

De behandeling van de groeipijnen hangt af van de hoeveelheid pijn. Over het algemeen kunnen de volgende manieren helpen om het ongemak te verlichten en je kind beter te laten voelen:

  • Een massage voor de benen
  • Het strekken van de beenspieren
  • Een verwarmingskussen of een warme doek op de pijnlijke benen leggen.

Wanneer er geen sprake lijkt te zijn van groeipijnen en het ongemak aanhoudend is, dan is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen om het probleem te diagnosticeren. Ga naar

Groepspraktijk Risdaele voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *