Hoe staat jouw dakgoot ervoor?

Luidt het antwoord ‘niet zo best’, dan kun je hoofdzakelijk twee dingen doen: de afvoer repareren of vervangen. Welk scenario past het beste bij jouw situatie? Natuurlijk heb jij een dakgoot van ontzettend stevig materiaal uitgekozen. Maar dat maakt je afvoer nog niet onkwetsbaar. De betrouwbaarheid ervan slinkt met de jaren, met name door slijtage. Dit
werkt natuurlijk weer lekkage in de hand.

Vervangen of niet?


Gaandeweg zullen de onderdelen van jouw hemelwaterafvoer steeds brozer worden. Dus ja, zodra je dakgoot lekt of op een andere manier te zwaar beschadigd is geraakt, moet je die vervangen. Ook komen er dan meteen nieuwe boeidelen aan te pas, die doorgaans nog minder lang meegaan dan de goten waar ze omheen liggen. Dus doe je er verstandig aan om ook dat meteen te vernieuwen in plaats van twee keer zo’n project en kostenpost op te zetten.

Aandachtspunten


Je weet zeker dat je een nieuwe dakgoot nodig hebt wanneer je met één of meerdere van de volgende gebreken te maken hebt:

  • Scheurtjes en barsten
  • Opengescheurde naden
  • Uitdroging van de dakgoot
  • (Hevige) vervuiling van de dakgoot

(Al dan niet) repareren

We komen even een beetje terug op wat we net hebben gezegd. Want in sommige gevallen loont een dakgoot reparatie wel degelijk. Dat geldt vooral wanneer deze gemaakt is van moderne materialen en redelijk recent is aangelegd. Heeft je dakgoot niet direct of slechts plaatselijk te maken met de defecten die we hierboven hebben opgesomd? Dan kan het lonen om een
deskundige ernaar te laten kijken die je weet te vertellen of je afvoer geheel of gedeeltelijk vervangen moet worden en of reparatie misschien toch een optie is. Indien mogelijk is dat laatste bovendien een stuk goedkoper.

Duurzame materialen

Uiteraard gebruik je de nieuwste en meest efficiënte materialen wanneer je je dakgoot gaat vervangen. Doe je dat niet, dan kun je ervan uitgaan dat je over de jaren heen nog vele reparaties mag gaan betalen en/of zelf uitvoeren.

Kunststof
Koper was vroeger hét materiaal waar dakgoten van werden vervaardigd. Dat is tegenwoordig niet meer het geval, aangezien de afvoer onderdelen van dit materiaal zeer snel slijten en erg kostbaar. Dit zul je vooral merken wanneer je reparaties hieraan uit gaat voeren. Om deze reden wordt koper
niet meer in afvoeren verwerkt. Maar kunststof wel! Dit is de nieuwe standaard, omdat je hiermee veel minder snel last zult krijgen
van slijtage. Dat voorkomt weer dure reparaties en vervangingen. Ook uiteenlopende weersomstandigheden hebben er geen negatieve invloed op. Bovendien is het een heel makkelijk materiaal om op maat te maken.

Zink
Afvoergoten van zink zijn een stuk duurder dan die van kunststof. Maar ze zijn dan ook wel heel stevig, weerbestendig en leveren een hoog kosten rendement op. Ze gaan bovendien nog een stuk langer mee dan kunststof onderdelen. Bewerken is ook heel eenvoudig. Zodra alle buizen, goten en koppelstukken op hun plek zitten, worden ze door een specialist aan elkaar gesoldeerd. En voila, je hebt een nieuwe dakgoot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *