Van hobby in 2019 naar eigen merk in 2020

Bij sommige mensen blijft het een ultieme droom om dagelijks werk te maken van hun hobby. De een steekt er meer tijd en energie in een hobby dan een ander. Wat is er mooier dan elke dag werken aan iets waar je heel gelukkig van wordt? Zet een eigen merk op en groei door met je hobby. Kleding verkopen, een eigen website, de nieuwste elektronica of het maken van heerlijke gerechten. Doe er wat mee in 2020. Trouwens, het is niet nodig om een gat in de markt te vinden om een eigen merk op te zetten.

Wat is de eerstvolgende stap?

Volgens de Benelux Merkenwet is een merknaam: alle grafisch af te beelden tekens die in staat zijn de waren of diensten van een onderneming te onderscheiden. Dat kan middels het registreren van een unieke merknaam. Een nieuw merk is uniek, opvallend en onderscheidend voor de betreffende markt. Belangrijk  om uit te voeren voor de registratie van een merknaam: het checken van de beschikbaarheid.

Check, check, dubbel check

Bij deze check wordt er gezocht naar identieke en overeenstemmende merknamen in relevante merkregisters. Voor merkaanvragen in de Benelux zijn dat: de registers van de Benelux, de EU en internationale registers. Voor een aanvraag in de EU zijn dat: de registers van de EU, de Benelux, internationale registers én de overige 25 nationale merkenregisters. Onder welke klasse valt het merk  en voldoet het aan de formele eisen en absolute gronden. Nu gaat het wettelijk geldende oppositietermijn in.

Deze oppositie is vooral van toepassing op concurrenten. Het is een relatief goedkope procedure om een merkconflict zonder tussenkomst van de rechter op te lossen. Is alles ok? Dan wordt uw merk ingeschreven voor 10 jaar. Het behouden van privacy tijdens de check is belangrijk. Kies daarom voor een merkenbureau wat de toekomstige merknaam wereldwijd kan beschermen, zorg draagt voor gegevens en voldoet aan de eisen van de AVG. Genoeg over het vervolg, laten we beginnen bij stap een: beschikbaarheid merknaam checken.