Waar je op moet letten bij het verhuren van je appartement

Stel je voor dat je voor een lange tijd gaat reizen of je hebt een andere woonruimte gevonden en je oude appartement is onbewoond. Wat veel mensen dan doen is zijn of haar appartement verhuren. Misschien is het tijdelijk of soms voor een onbepaalde tijd. Maar hoe pak je dit het beste aan? Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de regels en een goed beeld hebt over wat je kunt verwachten. Wij geven je graag meer informatie over waar je op kan letten bij het verhuren van je appartement.

Hypotheek

Als je van plan bent om je appartement te verhuren, kan dit gevolgen hebben voor de hypotheek. Check daarom eerst bij je bank en de VvE welke regels en voorwaarden zij hebben opgesteld. Het kan zomaar zijn dat de bank geen toestemming geeft voor tijdelijke verhuur vanwege mogelijke risico’s, zoals huurrecht, huurbescherming, overlast en schade. Daarom moet je ook juridisch alles goed gereld hebben.  

Huurcontract

In een huurcontract staan alle afspraken en voorwaarden tussen de verhuurder en de huurder van een woning. Meestal worden hier zaken in beschreven als huurprijs, betaling en de omschrijving van de woonruimte. Een huurcontract moet altijd door beide partijen ondertekend worden. Zorg ervoor dat je dit zwart op wit hebt staan om misverstanden te voorkomen. Dit kan zowel schriftelijk als via e-mail.

Huurprijs

Bij het verhuren van je appartement moet je natuurlijk ook de huurprijs bepalen. De maximale huurprijs die je mag vragen, wordt bepaald door de gemeente en staat in een vergunning die je moet aanvragen bij hen. Om een indicatie te krijgen over wat je kunt krijgen voor je huis, kun je het beste vergelijkbare huurhuizen zoeken op het internet. Hiernaast is het belangrijk om aan de huurder een borg te vragen van maximaal twee maanden huur. Zo heb je een garantie voor eventuele schade die zij toebrengen aan je huis.