Waarom mogen e-steps in Nederland de weg niet op?

In de zomer van 2019 werden we massaal gewaarschuwd voor het meebrengen van elektrische steps en vergelijkbare vervoermiddelen van vakantie. In het buitenland waren die namelijk vaak goedkoop te krijgen, waardoor het voor veel mensen aantrekkelijk was die gadgets daar te kopen. Geen goed idee, kregen we te horen, want in Nederland mag je er de weg niet mee op.

Hoe zit dat nu precies? Wat zijn de elektrische step openbare weg regels en wetgeving? En zijn er eigenlijk ook e-steps waar je wél de weg mee op mag?

Zo zit het met die regels

Laten we bij het begin beginnen. Een elektrische step (en vergelijkbare vervoermiddelen, zoals hoverboards) wordt in Nederland gezien als een bijzondere bromfiets. Dat betekent dat ze moeten worden goedgekeurd door RDW om op de openbare weg te gebruiken.

Ze volgen ook de verkeersregels van bromfietsen. Dat betekent dat een kentekenplaatje verplicht is, net als een WA-verzekering (die je meestal niet kunt krijgen voor een e-step). Ook rijd je op de openbare weg op dezelfde plek als bromfietsen. Dat voelt vaak een beetje gek en juist gevaarlijk, want je gaat in veel gevallen juist minder snel dan die e-bikes. Kortom: de regelgeving is eigenlijk nog niet ingesteld op het bestaan van e-steps.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld elektrische fietsen, die onder de regelgeving voor fietsen vallen. Het grote verschil zit hem in de aandrijving. Is de elektromotor uitsluitend ter ondersteuning van je eigen trapbeweging? Of zorgt die motor voor de volledige aandrijving? In dat laatste geval geldt het als bijzondere bromfiets en moet het voertuig worden gekeurd.

In de meeste gevallen is dat nog niet gebeurd, waardoor de meeste e-steps de weg niet op mogen.

Uitzonderingen

Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Op de website van RDW kun je altijd een up-to-date lijst vinden van voertuigen die zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Een goed voorbeeld van zo’n voertuig is de welbekende Segway.

Overigens wordt er in de praktijk niet erg streng gehandhaafd op het gebruik van elektrische steps. Wel is het goed om je ervan bewust te zijn dat je een flinke boete en inbeslagname van je e-step riskeert als je er toch de weg mee op gaat. Bovendien kun je een e-step die niet is goedgekeurd niet WA-verzekeren, waardoor je zelf opdraait voor veroorzaakte schade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *